7.sınıf kurallı birleşik fiil testi

7.SINIF KURALLI BİRLEŞİK FİİLLE İLGİLİ  TEST SORULARI

1. Aşağıdaki   bileşik fiillerden hangisi tezlik  fiilidir?
A-Yapılagelmek 
B-Gidedurmak    
C-Yazıvermek     
D-Yazabilmek   

7.sınıf kurallı birleşik fiil testi,7.sınıf türkçe testleri,kurallı birleşik fiil testi çöz,kurallı birleşik fiillerle ilgili test soruları,
2.’Bu  şey   böyle süregelmiş.’ Tümcesindeki  fiil için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir.
A)Yeterlik fiili                              
B)Sürerlik fiili   
C)Yaklaşma fiili                                       
D)Tezlik fiili             

               
3.Aşağıdaki tümcelerin  hangisinde fiil kurallı birleşik fiildir?
A)Bu durumlar  ,ortamı gerginleştiriverdi.
B)Türkçeye  daha çok çalışıyordu.      
C)Yanlış yanıtlar  verdiği için şaşırıyordu.      
D)Galatasaray  yine dün yenildi.

4.Aşağıdaki tümcelerin  hangisinin yüklemi kurallı birleşik fiildir?
A-Geç geldiğinden  dolayı onu affedemedi.   
B-Tüm sorumluluklarını  ona  yaptırdı.
C-Odasında dergi  , gazete okuyor.                              
D-Evi   sarı  renge boyadı.


5.Aşağıdaki tümcelerde  geçen   fillerden hangisi yapı bakımından diğerlerinden farklıdır?
a)Alaycı  gözlerle etrafa bakındılar.       
b)Merasim   için çeşit çeşit yemek pişirildi.
c)Gerektiğinde hep bizi arayıverir.
 d)Bir kez daha  bu iş  için görüştüler.  


6. Aşağıdaki tümcelerin  hangisinde diğerlerinden farklı   bir birleşik  fiil kullanılmıştır?
A) Kalemleri   yere atıverdi.                    
B) Oyunda  onu  tercih etti.
C) Yanıma  kadar gelir zannetmiştim.     
D) Evini  bırakıp   terk etti. 


                                           
7.Aşağıdaki tümcelerin  hangisinde kurallı birleşik fiil vardır?
A-Pazar akşamı   tiyatroya gideceğiz.       
B-Dün ben ona hiç ulaşamadım.
C-Bütün tanıdıklarını  bir bir kaybetti.          
D-Öğretmen  ,  açıklanacağını duyurdu.



8.  Aşağıdaki tümcelerin  hangisinde yeterlik fiili cümleye “ihtimal” manası  katmıştır?
a)İşten  çıkınca öğretmenini görebilirsin.     
b)Yazılıdan  sonra arkadaşlarınla   çıkabilirsiniz.
c)Bu sınavı ancak  geçebilirim.                                 
d)Bu resmi  ben çizebilirim.


9.    Aşağıdaki tümcelerin  hangisinin yüklemi kurallı bir  fiildir?
A-Ağlamak da   insanı mutlu edebilir.   
B-Sana bunları sonra anlatırım.
C-Ağaçlar   tek tek  sarardı.             
D-Havuz  akşam olunca  boşalıyor.


10. Aşağıdaki tümcelerin  hangisinde yeterlik fiili cümleye “ihtimal” manası  katmıştır?
A-Konuşmadan sonra  konumuzla ilgili  sorabilirsin.          
B-Anneni  dışarıda   bekleyebilirsin.
C-Faik   verdiği sözü unutabilir.                    
D-Sana gerek   yok, ben   yapabilirim.

11.”Bunları   konuşurken gülüverdi.” Tümcesindeki eylemin  çeşidi nedir?
A.Yeterlilik   
B.Sürerlik        
C.Yaklaşma    
D.Tezlik

12.Aşağıdaki eylemlerin  hangisi sürerlik anlamı vardır?
A.Konuşabilirim .       
B.Kalacaklarmış        
C.Geledurun      
D.Satıvermiş


13.Aşağıda verilen eylemlerden  hangisi yapı bakımından diğerlerinden ayrılır?
A-bakacaksın      
B-gelsek      
C-bilivermiş.    
 D-sevmelisin


14.   Aşağıdaki tümcelerde  bulunan fiillerden  hangisinde sürerlilik anlamı yoktur?
A) Gelenler   sondan  gidedursun.   
B) Zavallı çocuk   ağladı durdu.
C) Bitkin  olduğumdan uyuyakalmışım. 
D) Bunları göresim gelir hep.


CEVAP ANAHTARI
1.c
2.b
3.a
4.a
5.c
6.a
7.b
8.d
9.a
10.c
11.d
12.c
13.c

14.d
Share:

1 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.