metinde yazım ve noktalamaya dikkat etmek niçin önemlidir

BİR METİNDE YAZIM VE NOKTALAMAYA DİKKAT ETMEK ÖENMLİ MİDİR?
yazım ve noktalama neden önemlidir,metinde yazım ve noktalamaya dikkat etmek niçin önemlidir, 

   Bir yazıda  yazım ve noktalama kurallarına dikkat etmek  son derece çok önemlidir. Çünkü bir yazıda  yazım ve noktlama kurallarına riayet edilmediği  zaman her şey birbirine girer. Çünkü noktalama işaretlerine uyulmazsa  söylenmek istenen düşünce   açık bir şekilde ifade edilemez. Ünlü  bir örnek vardır. Aşağıda bu örneğe bakalım:
‘’ Oku  adam ol baban gibi eşek olma. ‘’
 Cümlesi  ilk başta noktalama işaretleri kullanılmadan kaleme alınmış  olup babası gibi eşek olmamasını ifade etmektedir. Bu söze  bir de şöyle yazalım:

‘’ Oku , adam ol baban gibi ; eşek olma ! ‘’
Bu cümle  noktalama işaretlerine uyulup  yazılmış olup babası gibi adam olması gerektiğini söylemektedir. O zaman noktalama işaretleri ilk önce  cümlelerdeki anlam karışıklığını önleme gibi bir görev  üstlenmektedir. Düşüncelerin iyi  bir şekilde ifade edilmesini sağlaması gibi bir görevi  de vardır. Vurgu ve tonlamanın iyi  bir şekilde olması için noktalama işaretlerine bir metinde  dikkat edilmesi gereklidir. Çünkü noktalama işaretlerine uyulmazsa vurgu ve tonlamanın ne biçimde  yapılacağı bilinmez. Anlatılmak istenen ifadeler  monotonluktan  öteye gidemez.
   Yazım kurallarına uyulmadığı zaman ise özel isimler ve özel olmayan isimler birbirine girer . Yazı , bir metin  özelliği taşımamış olur. Bu yüzden  yazdığımız bir yazıda noktalama ve yazım kurallarına uymak çok önemlidir.


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.