empatiyle ilgili kompozsiyon , deneme

 empatiyle ilgili kompozsiyon,empati konulu kompozisyon,deneme,empati ne demek,KOMPOZİSYON ÖRNEKLERİ,empati konulu söyleşi,
 
BAŞKALARI DA BENDİR
      Empati  en iyi ve etkili tanımıyla  kendini başkasının yerine koymaktır. Onların fikirleri ve düştüğü durumları  anlamak , o durumlara kendimizi koymak gereklidir. Karşımızdakilerin o an hissettiklerini  kendimizin yaşadığını düşünerek onun beklediği yanıtı  verip nasıl davranmamız gerektiğini göstermeliyiz. Empati yalnızca  insanlara karşı değil doğada yaşayan diğer canlılara yönelik de kurulabilir. İstenildikten sonra başkalarının neşesini , mutluluğunu, korkularını ve  neler yaşadıklarını hissedebiliriz.
       Kendimizi karşımızdakinin  yerine koyarken onların duygularını da hissetmeliyiz. Empati kurulması ancak  bu sayede gerçekleşir. Bir kedinin  korkularını anlayarak etrafında ona yaklaşan kişiler  gerçekten ürkütücü olabilir. Sıra arkadaşımızın  sınavda kötü not alması halinde onun  ruh halini anlamamızın en iyi yoludur. Başkasını anlıyorsanız ancak o zaman yardımcı olabilirsiniz. Başımıza gelecek durumları  kavramanın önemli hatlarından  birisi olmuştur. Kendi içimizden gelen hisleri  doğru şekilde anlatmamızın en iyi  yolu olmuştur. İnsanların karşısındaki kişileri  anlamaları önemli olup kendimizi iyi  hissederiz. Büyüklerimiz  “iğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır” diyerek kişinin  kendisini meydana  çıkarmasını sağlar. Başkasına kara  haber vermeden önce kendimizi onların yerine koyup  olacakları önceden düşünmemiz gerekmektedir.
    İnsanların başkalarının his  ve düşüncelerini idrak etmeye  çalışması için karşıdaki insanın düşünceleri ile durumlara  bakması ve kendini onun yerine koyması empati   anlamına gelir.Empati , sağlıklı bir fikir  ve anlayışı en güzel şekilde ortaya koyar.Bu sebeple    bencilce yaklaşımları bir tarafa  koymalı ve empati yapmak gerekir.
Hayatta başımıza bir çok durumlar  gelir.Yeri gelir haksızlıklara uğradığımızı hisseder ,yeri gelir üzüntülerimiz  ve sevinçlerimiz olur.Etrafımızdakiler  ile iletişimde sıkıntılar  yaşar,onları anlayamadığımızı düşünürüz.Özellikle kişisel  ilişkilerin çok olduğu iş yerlerinde sıkıntılar  da fazla yaşanmaktadır.İnsanların birbirlerini anlamaları için etrafındaki  insanı anlamaya çalışması   daha doğru olur.Tok açın halinden anlamaz atasözünde olduğu gibi insanların yalnız olaylara  kendi pencerelerinden bakması yanlıştır.Toplumsal huzurun  olması ,bireylerin günlük  ilişkilerinde empati yapması çok fazla önem taşımaktadır.Empati yapan kişilerin  sorunların çözümünde   akılcı oldukları gözlemlenmektedir.Şunu unutmamak gerekir ki bir insanın sıkıntısını  dinlerken kendimizi onun yerine koymamız her şeyi daha kolay hale getirecektir.




Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.