mark twain kimdir


Mark TWAIN (Samuel Larıghorne CLEMENS
Amerikah yazar (Florida, Missouri 1835-Redding, Connecticut 1910). Gençliğini Mississippi kıyısında küçük bir liman olan Hannihal' de (Missour) geçirdi. On iki yasında, bir basımevine çırak girdi,daha sonra Philadelphia ve Saint-Louis gazetelerinde muhabirlik yaptı. 1857'de, Mississippi* de çalışan bir gemiye yardımcısı olarak alındı. Kuzey-Güney Savaşı başlarında (1861) asker oldu. Daha sonra (1872); hayatını madenci, maden araştırıcısı, sonra gazeteci olarak ka­zandı. Yazılarında MARK TWAIN takma adını kullandı.
Calaveras County'nin Ünlü Zıplayan Kurbağast (1867)adlıilkba-
şarılı öyküsünü San Fransisco'da vazdı. Gazeteci ve konferansçı olarak tanındı. Polinezya ve Avrupa'yı gezdi, bu gezileri Yolculuk Yapan Suçsuzlar' da (1869) anlattı. 1870'te evlendi ve HartPrt'a (Connecticut) yerleşti. C. D. Warner ile birlikte Altın Çağ (1873) adlı romanını burada yazdı. Daha sonra en ünlü üç eserini yayımladı: Tont Sawyer'in Maceraları (1876) ve Huckleberry Finn'in Başından Geçenler (Kahraman
Cingözler), Çalınan Taç (1883), Missiissippi'de Hayat (1884).
Öbür eserleri: Kral Arthur'ün Sarayında Bir Amerikalı
(1889), (le-
anne d'Arc Üstüne Kişisel Anılar (1896). İnsan Nedir (1906), Esraren­giz Yabancı (1906) Son yılları, mali durumunun bozulması ve özel haya­tındaki yıkımlar yüzünden güçlükler içinde geçti. Amerikan ne.s.rine ko­nuşma dilinin canlılıgını getiren Mark ri-ain ilk büyük batılı Amerikan yazarı sayılır Yazılarında büyük bir mizah çeşnisi vardır. Karşıtlıkları kullanarak bir yandan güldürfirken bir vtından da düşündürür. Türk ede­biyatında Cly111 yöntemi yazar Alı': NESIN başarılı biçimde kullanmıştı,:

Gerek Tanı Sawyer, gerekse Kahraman Cingözler gerçek hayatından alınmış tiplerdir. Tom Sawyer' in kendi Yaşamı ile başka iki çocuğun ya­şamının birleşimi olduğunu bizzat Mark Twain söylemektedir. Kahraman Cingözle• Tattı Sawyer' in devamı niteiigindedir. Olayların uzatırım. ro­manların kişi kadrosu bunu göstermektedir.
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.