6.sınıf ünsüz yumuşaması test soruları

6.SINIF ÜNSÜZ YUMUŞAMASI TEST SORULARI VE CEVAP ANAHTARI


6.sınıf sert sessiz yumuşaması test soruları ve cevapları,6.sınıf ünsüz yumuşaması test soruları,6.sınıf türkçe testleri,

1.Aşağıdaki kelimelerin hangisine ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde ses değişikliği olur?
A)Harp            
B)Sırt           
C)Aşk             
D)Şark


2.Aşağıdaki tümcelerde kullanılmış altı çizili kelimeleri n hangisinde ünsüz yumuşaması vardır?
A)Geç yetişen ağaçlar en iyi   verenlerdir.
B)Büyük söğütler  gölgeden başka işe yaramazlar.
C)Soğan ,   dulları bile ağlatır.
D)Onun  nasibi gülmek , kiminin de ağlamak.

3.Aşağıdaki tümcelerde kullanılmış altı çizili kelimelerden hangisinde sert sessiz yumuşaması yoktur?
A)Paranın   olduğunu anladı.
B)Parayı veren düdüğü çalar.
C)Para dediğin bu.
D)Para ile değil, sıra ile.

4.Aşağıdakilerin hangisinde sert sessiz yumuşaması görülen bir kelime vardır?
A)Beni suçlayarak   kurtulamazsın.
B)Akşam sularında   gitti.
C)Ömrü boyunca   bulmadı.
D)Meselenin aldığı şekli sevmedim.

5.Aşağıdaki tümcelerin hangisinde sert sessiz yumuşaması görülen bir kelime vardır?
A)Vicdan azabından kıvranıyordu.
B)Peşi sıra ben de   çıktım.
C)Akşam treni  henüz gelmedi.
D)Rüşvet kapıdan girince insaf   çıkar.

6.Aşağıdakilerin hangisinde sert sessizlerin yumuşaması olayına bir örnek vardır?
A)Sabahın tutağına yapışan   aç kalmaz.
B)Bu saçmalara   inanmaz.
C)Bu hafta sen   tutacaksın.
D)Vaktiyle saçtı savurdu.

7.Aşağıdaki tümcelerin hangisinde sert sessizlerin yumuşamasına uğrayan bir kelime yoktur?
A)Bütün şeyleri  hesaba kattı.
B)Bir olurunu bulup pazarlığı bitirdi.
C)Bebeğin  geleceğiyle oynuyorsunuz.
D)Dizilerde  hep karakter rolleri oynar.

8.Okuduğu kitapların  kahramanlarıyla özdeşleşmişti.” Tümcesinde aşağıdakilerden hangisi vardır?
A)Hece düşmesi                           
 B)Sessiz türemesi
C)ünsüz  yumuşaması           
D)Ulama
9. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına uğramış bir kelime yoktur?
A)Ona çok kötü  davranmışsın.
B)İstediğimiz sonuca ulaşmak için çok çalışmalıyız.
C)Bu davranışın  eşiz bir soyluluk örneği.
D)”Onun  söküğünü diker misin?” dedi.

10.Aşağıdaki tümcelerden hangisinde ünsüz yumuşamasına örnek yoktur?
A)Kurdun elinden bir şey  gelmez.
B)Dalgaların çokluğu denizi  çoğaltmaz.
C)Tecrübe, herkesin hatalarına verdiği isimdir.
D)Denize düşenin yağmurdan   olmaz.

11.Aşağıdaki kelimelerden hangisinin son harfi sesliyle başlayan bir ek aldığında yumuşamaz?
A)Çorak              
B)Sokak          
C)Denk           
 D)Sarp

12.Aşağıdaki tümcelerden hangisinde sert sesiz yumuşaması vardır?
A)Yatak        
B)Demecimiz      
C)Çatık     
D)Tokumuz

13.Aşağıdaki tümcelerde bulunan kelimelerden hangisinde sert sessiz yumuşaması yoktur?
A)Çocuğun saçlarını çok kesmişsin.
B)Kedinin kuyruğu kapıda kısıldı.
C)Dostluğunuzu beğendim  doğrusu.
D)Kıskançlıktan kendini   bitiriyor.

Cevap anahtarı
1.a
2.d
3.d
4.d
5.a
6.a
7.d
8.c
9.a
10.d
11.d
12.b
13.d


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.