yalnız efe kitap özeti kısaca

YALNIZ EFE KİTABININ ÖZETİ KISA
KİTAP ÖZETLERİ,yalnız efe kitap özeti kısaca,yalnız efe özeti,yalnız efe hikaye özeti,yalnız efe hikayesinin kısa özeti,
                   Kumdere adlı  bir köyde ihtiyar  bir adam  ile Kezban adlı  kızı yalnız yaşamaktadır.Bu ihtiyar biraz mal  mülk  sahibi idi. Yörük Hoca adlı  bu ihtiyar köyün fukaralarına    ve öksüzlerine yardım ederdi. Lakin   bu yaşlı ,  düzenin bozulmasından dolayı   kaygı  içinde idi. Bunun için de  Ah bir genç olsam!’ lafı  hiç düşmüyordu ağzından .Köylüler tarafından da sevilen   Yörük Hoca, evinde düzenlediği toplantılarda bu  sıkıntıları  onlara da anlatırdı.  Kumdere Köyü’nün civarında    en zengin köy olan Küçükalan adlı  bir köy vardı. Eseoğlu adlı  faizci Küçükalanlıların tamamını   faize bağlamıştı. Bu sebepten  de borcunu ödeyemeyen  Küçükalanlıları kendine köle  etmişti. Yörük Hoca Eseoğlu’nun    kötü bir adam olduğunu bildiğinden köylülere  haber göndermişti. Lakin  sözünü dinletemedi.    Eseoğlu bütün arazilerini gasp etti . Eseoğlu aynı planı Kumdere’ye uygulayamadığından çok  hırslıydı. Bu sebepten  bütün memurları ve devlet görevlilerini de bunlara kışkırtıyordu. Her yeni gelen kamu  görevlisine  burasının eşkıya yatağı olduğunu söylüyordu.  Kumdere köylüleri , kendi geçimlerini kendileri sağlardı. Köy işleri ve avcılıkla uğraşan yöre  halkının  hiç kimseye zararı  yoktu. Bir gün   Yörük Hoca ile Eseoğlu yolda  karşılaşır. Yörük Hoca o aralar    biraz para sahibi idi. Eseoğlu biraz borç   ister ondan . Yörük Hoca da istediğini verir. 3 sene geçmesine rağmen Eseoğlu   borcunu ödemedi. Ama  Yörük Hoca Eseoğlu’ndan borcunu almak için  gider.      Yörük Hoca borcunu alamamıştı. Bütün bunların  neticesinde  Eseoğlu’nun kahyasının kardeşi tarafından öldürülür.   Kezban’a bu haber   ulaşır. Bu haber karşısında Kezban   bitti.     Kezban  Hala babasının kim tarafından , neden  vurulduğunu düşünüyordu. Bir taraftan   da bunu Eseoğlu ‘ndan  başkasının yaptıramayacağını biliyordu.   Eseoğlu   bütün köylünün düşmanıydı. Kezban ,  kahyanın yanına gitti.  Sonra Kezbana babasının büyük bir derdi  olduğunu ve başlarını sıkıntıya  sokmamak için öldürdüklerini büyük bir keyifle   anlatıyordu. Kezban dondu . Sonra Kezban’ı babasının   yanına götürdüler. Kezban , uşağa   babasını kimin öldürdüğünü sordu. Lakin   cevap  alamamıştı. Sonraki  gün Yörük Hoca’nın cenazesi    köye götürülüyordu.  Kezban , vuranı bulmaya    karalıydı. Bunun için her yere gitti. Ama    sonuç alınamadı. Eseoğlu’nun çobanlarına da   sorardı. Nihayetinde      bir çobandan   kimin vurduğunu öğrenmişti. Şimdi   babasını öldürenlerden intikam  almaya gelmişti. Kezban öcünü   almıştı.  Bundan sonraki tek hedefi   ise köylüyü soyan kişilere  karşı mücadele etmekti.
Onun bu tutumu   halk tarafından da beğenilmişti. Kezban   Yalnız Efe adıyla  anılmaya başlamıştı. Kendisini yalnız  kadınlar   görebiliyordu. O ,artık halka yardım eden bir kişiydi.


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.