yaşlı adam ve deniz kitabının özeti

KİTAP ÖZETLERİ,yaşlı adam ve deniz kitabının özeti,ihtiyar adam ve deniz özeti,yaşlı adam ve deniz kısa özet,yaşlı adam ve deniz özet,

Yaşlı Adam ve Deniz Kitap Özeti  



        Santiago isimli olan  balıkçı ,   Kübalı yaşlı  bir adamdır. Denize çıkar iken  kendisine arkadaşlık  eden Manolin isminde    bir de yardımcısı vardır. Manolin, hem denize bulundukları zaman    içinde hem de akşam eve döndüklerinde   ihtiyar  adama yardım ediyor     adamın yemeğini   getiriyor,   sonra da kendi  evine gidiyordu. Fakat   ihtiyar  adam seksen dört  gündür    balık tutamamıştı. Küçük çocuk,   ailesinin baskısı ile  öteki   bir balıkçının yanında işe  başlar. Buna rağmen olanak     buldukça ihtiyar  balıkçıya uğrayıp elinden geldiği kadar da    yardımcı olmayı sürdürür.

           Öteki   balıkçılar, çok  balık tutabilir iken ihtiyar  balıkçı    tutamıyordu. Bu sebep ile  hepsi onunla alay ediyordu. O ise durumundan   çok umutluydu ve hava iyi olduğu  an herkese iyi bir balıkçı olduğunu ispatlamaya  çalışacaktı.  Seksen beşinci  gün ihtiyar  adam balık tutmaya   gitti. Bir  başına denize açılır ve herkesten   çok  gider. Kıyının   alana  kadar kürek çeker. İpleri suya bırakıp   sonra beklemeye başlar.  Bu sırada  iplerden bir tanesinin hareket ettiğini görür.  İhtiyar  adam   çekmeye çalışsa da bunu  yapamaz, çünkü tuttuğu  şey   ağırdır. Büyük bir balığa denk  geldiğini anlayan yaşlı  balıkçı onunla   kakışmaya    başlar. İhtiyar   , balığı tutabilmek  için   yorulması gerektiğini sanarak    gitmesine  izin verir. Balık, gece olana dek    tekneyi sürükler. Bu balığın ona çok maddiyat  getireceğini ve ona olan itibarı   artıracağını düşünen    adamın balığı bırakmaya niyeti yoktur.  Yaşlı balıkçı yorulmaya başlar lakin   balık bir türlü yorulmaz ve   er  saatlerine dek  sandalı sürüklemeye devam eder. Adam,  günün ilk ışıklarıyla birlikte     balığı görme şansı elde eder . Böylece  bir gün daha geçer ve yine   gece olur. Yorulan yaşlı adam  artık bir şeyler yapmaya karar verir ve balığı     vurur. Ölen bu  balığı tekneye bağlar ve       yola çıkar .  Lakin   geri dönüş yolunda karşısına bir köpek balığı çıkar ve    balığın etinden  kocaman bir et parçasını   koparır. İhtiyar    son zıpkınıyla onu   vurur. Daha sonra   farklı  köpekbalıkları daha çıkar. İhtiyar  adam   baş etmeyi becerir. Lakin   koca balıktan geriye neredeyse tek   başı kalır. Yaşlı adam en nihayetinde  kıyıya çıkar ve     evine gider. Yorgunluğunu   atana kadar   uyumaya karar verir.  Sabah  sandalı gören adamlar   şaşırıp   büyüklüğünden söz etmeye başlar.  balığı bir şekilde buraya  getirmeyi başarmış ve itibarını   yeniden kazanmıştır.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.