peyami safa biyografisi

PEYAMİ SAFA ‘ NIN HAYATI, SANATI VE ESERLERİ HAKKINDA EDİNDİĞİNİZ BİLGİLERİ KULLANARAK BİYOGRAFİ TÜRÜNDE BİR YAZI YAZINIZ
 

BAŞLIK: ZORLUKLARA RAĞMEN
            Peyami Safa , 2 Nisan 1889 ‘ da yaşama gözlerini açtı. Küçük çağlarda  başladığı yazarlık  hayatını dünyaya gözlerini yumana   kadar sürdürdü. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu ,  Yalnızız vb.   verdiği yapıtları ile   Türk edebiyatında çok önemli bir yere sahiptir.. Hayatı  ve düşünce  yaşamındaki  değişimlerini eserlerine de anlattı . Server Bedi adı  ile  birçok   romanı yazdı. 

  Cingöz Recai tiplemesini de Arsen Lüpen karakterinden esinlenerek yarattı. Aynı zamanda değişik  yerlerde  gazetecilik yaşamını da  devam ettirdi. Peyami Safa'nın adını    Tevfik Fikret koydu. Küçük yaşlarda babası vefat edince annesi ve ağabeyi ile sıkıntılı şartlar altında yaşadı. Sağ kolunda kemik veremi rahatsızlığı  çıktı , bu yıllardaki psikolojisini   romanı olan Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'nu yazdı. İlk edebi yapıtlarını  Vefa Lisesi'ndeki öğrenimi sırasında verdi. Kısa bir müddet   öğretmelik yaptı.  Asrın Hikâyeleri başlığı altında yayımladığı öyküleri  beğeni  görüp teşvik edildi. Dönemin meşhur  edebiyatçıları ile  kalem kavgalarına girdi. Yaşamında    muhafazakâr   tutumlar sergileyerek farklı dönüşümler  yaşadı. Fransızca bilmesiyle Batı kültürünü yakından takip etti. İlk zamanlarında  Maupassant ile  Rousseau gibi isimlerden çeviri  yaptı. Sonraki yapıtlarında  yer  olarak hep İstanbul'u seçti. Doğu ve  Batı'nın kaynaşması  ve tahlilinden hiçbir zaman vazgeçmedi. Fatih-Harbiye ,   Dokuzuncu Hariciye Koğuşu adlı kitapları   Millî Eğitim Bakanlığı tarafından lise  çağındaki öğrencilerine tavsiye edilen 100 temel yapıt  listesinde yer alıp farklı  zamanlarda  sinemaya  . 1961 senesinde  da hayat gözlerini yumdu.


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.