vatan yahut silistre kitap özeti

VATAN YAHUT SİLİSTRE KİTAP ÖZETİ
        

            Zekiye adındaki   kız , odasında uzanmış   İslam Bey’e   aşkını anlatmaktadır. İslam Bey ise  veda etmek için Zekiye’nin evi  civarında  dolanmaktadır. Sesi duyunca,   gösterir.   İslam Bey, Silistre’ye yardıma giden   gönüllülerden olmaya kararlıdır.
    
   Bunu Zekiye’ye duyurunca   haliyle üzüntüsü de çok  olmuştur. Bu sebeple  İslam Bey’i   döndürmeye  çalışır. İslam Bey ise büyükleri  arasında tam 42  şehit bulunduğunu, bu   ailenin bireyine  kaçmanın yakışmayacağını söyler .   Zekiye ise zamanında kardeşini şehit vermiş, yıllar   önce cepheye koşan  babasından ise   haber alamamıştır.. Şu an  de hayatta   sevdiği kişiden ayrılmak, ona    zor gelmektedir. Yine de, onu sevgi ile uğurlar.  
İslam Bey, Zekiye’den ayrıldıktan  sonra, dışarıda kendisini bekleyen askerlerin  yanına gelir ve:  “Beni seven   gelsin” diyerek yola çıkar.
Daha  sonra Zekiye de erkek kılığına girer ve onun  gittiği yoldan onu  takip eder.
 Gönüllüler, Silistre Kalesi’ne gider  . Zekiye de onların içlerindedir.   Sıtkı Bey, ölüm ve kalım günlerinin az  olduğunu, isteyenin   gidebileceğini söyleyince, aralarından  birisi “  gidecektik de buraya neden geldik”  diyip bütün arkadaşları adına kararlılıklarını söyler . Zekiye’yi çocuk diye   göndermek isterlerse de, onun ısrarlı tutumu sayesinde bundan vazgeçerler… Savaş    şiddetiyle başlar. İslam Bey yaralanmıştır. Zekiye onu tanıdığından   yanına koşar, İslam Bey onun  kollarında bayılır.
         İslam Bey,   yatağında   sayıklamakta, Zekiye  , endişe ile başında beklemektedir. Günler sonra kendine geldiğinde  Zekiye’yi görünce, birden  şaşırır. Zekiye fazla direnemez ve 2  sevgili konuşmaya başlarlar.
  Kaleyi   geçirmesi an meselesidir. Tek yol  olarak,   düşman cephaneliğini ateşlemek gözükmektedir. Bu iş için İslam Bey yaralı durumu  ile öne çıkar.   Yanlarına bir de Abdullah Çavuş’u katarlar. Sıdkı Bey Zekiye’ye   bakar ve “Oğlum mezarda yatıyor” der. Zekiye’yi kendi oğluna   benzetmiştir.  Aradan zaman  geçmiş,   toparlanmaya başlamıştır. Sıdkı Bey, onları  düşman içine gönderdiğine   pişman olmuş durumda   dolanıp durmaktadır. Sonunda , Abdullah Çavuş görünür ve   anlatır. Anlattıklarından, İslam Bey’in   kahramanlık   örneği göstererek düşmana büyük darbe   verdiği anlaşılmaktadır. Bu konuşma sürer iken , İslam Bey  çıkagelir, tabii Zekiye de arkasından.
Sıdkı Bey sevgi  ile İslam Bey’i “evladım” diyerek kucaklayıp Sıdkı Bey’in   babası olduğunu anlar. Baba kız kucaklaşırlar. Neşelerine  diyecek hiçbir şey yoktur. Askerler de hep bir  : “Yaşasın vatan! Yaşasın Osmanlılar!” dîye bağırırlar.

100 TEMEL ESER ÖZETİ,vatan yahut silistre kitap özeti,vatan yahut silistre kısa özet,vatan yahut silistre hikaye özeti,


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.