sen onyedi yaşımsın kitap özeti miraç çağrı aktaş

SEN ON YEDİ YAŞIMSIN KİTAP ÖZETİ 
 MİRAÇ ÇAĞRI AKTAŞ SEN ON YEDİ YAŞIMSIN
    Olay bir halı saha maçı ile başlıyor.Onunla   karşılaştığında arkadaşları ile halı saha maçında karşısına çıkar. Karşı tarafın  kız arkadaşları ve onların arkadaşları da maçlarını izlemeye gelmiştir. Kaşına aldığı darbe sonucu   kalmasıyla o ve izleyenler başına toplanmıştır.   o kızlardan biri onunla farklı   ilgilenir. 

   Boynuna doladığı şalını çıkarıp   bastırır. Zaten kız da sağlıkçıdır. Hastaneye   gidince orada ismen tanışırlar.   Zümra'dır. Tanıştıklarında Zümra   on yedi yaşındadır. Zümra'nın   büyümeye, kendisinin ise yaşayamadığı çocukluğu yaşamaya ihtiyacı vardır. Miraç büyük   aşkla Zümra'ya ilk gün vurulmuştur. O gün Zümra'nın yardımıyla ona dikiş atılır. Elinde Zümra'dan geriye kalan tek o şaldır. Bir hafta sonra dikişlerini aldırmaya gider fakat  Zümra yok diye aldırmadan   döner. Bir hafta sonra   gittiğinde mecburen aldırır. Bir gün tanımadığı biri onu arar. Zümra arkadaşlarından numarasını alarak onun şalını ister. Çay bahçesinde buluşurlar. Yanına gitmeden uzaktan izler ve gördüğü en güzel kız olduğunu anlar . Çok güzel bakıyordur. Bir süre oturup konuştuktan sonra   bırakır. O gün dedesinin görmesi üzerine onunla da tanışır. Zümra'nın annesi evlendikten sonra ona dedesi olan Haşmet amca bakmıştır. Ondan sonra ne kadar uğraşsa da yollarını ona çıkarsa da bir yol kat edemez daha . Zümra'nın yaşadığı şeylerden dolayı   duvarları vardır ve bir türlü o duvarları aşamıyordur. Aslında birbirlerine çok uygunlardır. İkisinin   yaraları çocukluklarından gelmektedir. Onun da babası küçük yaşta iken bırakıp gitmiştir. Babasızlığın, yokluğun ,  eksik büyümenin acısını ikisi de çok iyi bilmektedir. Zümra'ya kendini ve aşkını   anlatamaz. Sonunda annesinin anlatmasını ister. Ama  Zümra'da bu da etki yaratmaz. Bir gün Zümra arar ve ağlıyordur. Meğer annesi üçüncü derece meme kanseridir onun . Bu zor döneminde de her zaman yanında olarak   destek olur. O kendini Zümra'ya adamış iken; Zümra da aslında başka birine aşıktır. Aynı şekilde o da kendi aşkına karşılık bulamıyordur. Bunları ise ona Zümra'nın en iyi  arkadaşı söylemiştir. Onun kitaplarını okuyan kız üzülmesini istemiyordur. En büyük acıyı ise o günden sonra yaşar. Zümra bir gün buluşarak hakkını helal etmesini ve artık görüşmemeleri gerektiğini ona söyler. Annesi hastanede iken üvey babası nefsine hakim olamamıştır. Zümra veda ederek yanından ayrılır. O günden sonra ise annesi bu durumu öğrenince buna dayanamaz. Annesinin ölümünden sonra dedesi ve anneannesi Zümra'yı alarak  taşınır.

Aylarca çaresizce düşündükten sonra Zümra'nın suçu olmadığına karar verir. Duygularını anlatan bir kitap bastırarak Malatya'ya gider o da. Malatya'da hiç ummadığı bir şeyle karşılaşır. Zümra'yı Meriç yani sevdiği çocuk ile görür. Dedesinden dinlediği kadarıyla Zümra yaşadıklarını Meriç sayesinde atlatmıştır. Haşmet amca onun mutlu olduğunu ve kendisinin de hayatına devam etmesini söyler. Onun için bu aşkta üzerine düşen vazgeçmektir. O da vazgeçer.

Kendine yeni bir sayfa açarak ilk sayfaya şu sözleri yazar: ”Bir daha kimseye hak ettiğinden fazla sevmeyeceksin.”

Çok zor zamanlar geçirse de hiçbir zaman pes etmemiş biridir. Babası gittiğinde, annesi gittiğinde, yeri geldiğinde aç kaldıklarında bile pes etmemiştir. Çünkü Allah büyüktür ve ne gelirse O'ndan gelir. Pes etmemeyi annesinin geri gelip, dedesinin yetimhaneye ver demesine rağmen vermeyip kol kanat gerdiğinde öğrenmiştir.

"Her yaşın ayrı bir güzelliği vardır hayatında. Ama on yedi yaş başkadır. On yedi yaşında başka sever insan." O da Zümra'yı on yedi yaşında ki gibi saf, temiz, çıkarsız aşkla sever. Eğer onun dalını kırıp o acıyı yaşatırsa o acı her zaman hatırlanır. On yedi yaş özeldir. Zümra'da onun on yedi yaşıdır. Herkesin içinde yaşadığı "Sen benim on yedi yaşımsın" dediği biri vardır.



 


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.