7.sınıf açıklama öyküleme betimleme tartışma testi


   7.sınıf açıklama öyküleme betimleme tartışma testi
7.SINIF ANLATIM BİÇİMLERİ TESTİ VE CEVAP ANAHTARI

1-    Toros dağlarının etekleri     Akdeniz’den başlar. Kıyıları döven beyaz  köpüklerden sonra yükseğe  doğru yavaş yavaş yükselir. Akdeniz’in üstünde     ak bulutlar salınır. Kıyılar dümdüz, cilalanmış gibi   killi topraklardır. Bu kıyılar saatlerce içe kadar deniz kokar, tuz kokar.
Bu paragrafta hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
A)Betimleme                          B)Öyküleme
C)Açıklama                            D)Tartışma

2-   Sabaha dek  gene gözlerimi kapayamadım. Hava   ağarırken Pervin’i uyandırdım. Kalktı. Ben, içimdeki zehirden azabı boşaltmak amacı ile  acele ediyordum. Yazık ki   masum kardeşim   gece ölmüştü. Sofada çiftlik imamıyla Dadaruh’u ağlar iken gördük. Babamın   çıkmasını bekliyorlardı.
Bu paragrafta hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
A)Betimleme                          B)Öyküleme
C)Açıklama                             D)Tartışma

3-   Duvarlarda çerçevesiz vey  çarpık asılmış resimler yok. Boş   çivi görülmüyor. Ne karyolanın altında gelişigüzel atılmış iskarpinler ne   kapı arkasına dolap topuzlarına asılmış etekler  hatta küçük bir kurdele parçası.
Yukarıdaki paragrafın anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Betimleme                          B)Öyküleme
C)Açıklama                    D)Tartışma

4-   Futbolda küfür  engellenemez, düşüncesine katılmıyorum; çünkü, maçı izlemeye gidenler gerçek taraftar gibi davranırsa ortada hiçbir sorun kalmaz.
Bu parçanın anlatımında hangi teknik kullanılmıştır?
A)Betimleme                          B)Öyküleme
C)Açıklama                              D)Tartışma

5-   Otomobil Saka  Caddesi’ni geçiyordu. Saliha ’nın başı ışık ve ses doluyor. Marmara’nın karanlığı ve sessizliği içinden kente  bu giriş genç kızın kişiliğini değiştirdi. Kendini başka   varlık sanıyordu. Ruhunu yepyeni bir bilinç kapladı.
Bu parçanın anlatın biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Betimleme                          B)Öyküleme
C)Açıklama                            D)Tartışma

6-   Peyami Safa “geriye dönüş” tekniğini, yalnız  zamanı düzenlemek amacıyla değil, aynı zamanda, roman kahramanlarının kimliklerine açıklık getirmek amacıyla  da kullanır. Yazar, bu tekniği “dar anlamda geriye dönüş”, “yapıcı geriye dönüş” ve “çözücü geriye dönüş” olmak üzere üç grupta  uygulamaktadır.
Yukarıdaki paragrafın anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Betimleme                          B)Öyküleme
C)Açıklama                            D)Tartışma
7-   Bir Çerkez kızı olan Nalan , küçük yaşta esirciler tarafından satın alınmış ve saraya satılmıştır. Sarayda güzelliğiyle dikkatleri üzerine çeken Nalan , daha sonra zengin bir aile olan Şakir Beylere verilmiştir.
Bu parçanın anlatımında hangi teknik kullanılmıştır?
A)Betimleme                          B)Öyküleme
C)Açıklama                              D)Tartışma

8-   Safranbolulu Ahmet , al yanaklı, ürkek gözlü, köse bir simitçidir. Akşamları  Altındiş’in kahvesinde kağıt oynarken, gelir, başımda durur,   seyrederdi. Bu her gece böyle olurdu. Benim yerim her gece  yanına rastlamazsa o yine benim iskemlemin yanına gelmeyi unutmazdı.
Yukarıdaki paragrafta aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangileri kullanılmıştır?
A)                       Öyküleme – Tartışma
B)                        Betimleme – Açıklama
C)                        Öyküleme – Betimleme
D)                       Açıklama – Tartışma

9-   Hikaye , temelde bir sanat dilidir. Hikayenin  dinamik cephesini teşkil eden, romana hareket   veren üslup ise bir “dil sistemi”dir. Ses,   kelime ve cümlelerin, nihayet metnin, belirli bir estetik amaca göre dizilip düzenlenmesi, eserin üslup cephesini meydana getirir.
Bu parçanın anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Betimleme                          B)Öyküleme
C)Açıklama                              D)Tartışma

10-  Kapıda  ihtiyar  bir adam belirdi. Üzerinde biraz eski, açık mavi bir takım elbise vardı. Ceketin üst cebinde kare  şeklinde kıvrılmış mendil, kravatıyla aynı renkteydi. Ayağında yıllar önce gençlerin çok rağbet ettiği ucu sivri biçimli ayakkabılar vardı.
Bu parçanın anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Betimleme                          B)Öyküleme
C)Açıklama                               D)Tartışma

CEVAP ANAHTARI
1.A
2.B
3.A
4.D
5.A
6.C
7.B
8.A
9.C
10.A

 

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.