Yankılı Kayalar Kitap Özeti

 

Kitabın Türü:

Roman

Kitabın  Önemi:

Yankılı Kayalar kitabı Millî Eğitim Bakanlığı’nın tavsiye ettiği 100 Temel Eser listesinde yer almaktadır.

Kitabın  Şahıs Kadrosu:

Mehmet, 11 yaşında idealist bir köy çocuğudur.

Yankılı Kayalar Özeti

Kara Mehmet, Doğu Anadolu’da olan dağ köylerinden birisinde yaşayan on bir yaşında bir çocuktur. En sevdiği şey, kayalıklara doğru çıkarak, arkadaşları ile beraber kayalara seslenmek ve kendi seslerinin yankılarını duymaktır. Babası inşaat işçisidir, yiğit bir adamdır. Yaz vakitleri şehre gider ve para kazanır. Kışları ise kazandıkları para ile huzurlu bir şekilde geçinirler. Herkes tarafından sevilen ve yardımsever birisidir. Annesi de  tatlı dilli, güler yüzlü ve şefkate sahip bir hanımdır. Çok becerikli ve etrafı tarafından sevilen, herkesin yardımına koşan bir kadındır. Birde küçük kız kardeşi vardır. 3 yaşında olan bu kardeşinin ismi Hatice’dir. Babalarının yapmış oldukları kerpiçten bir evde yaşamlarını sürerler. Her akşam Mehmet’in okuduğu kitapları sesli olarak dinlerler. Çok mutlu bir yaşamları vardır. Mehmet, ailesini çok sever ve arkadaşları ile eğlenceli anlar geçirir.

Bu güzel ve huzurlu hayat bir anda bozulmaya başlar. Karın çok yağdığı bir günde, Mehmet’in annesi hasta düşer. Köyde doktor bulunmadığından    babası eşini doktora götürebilmek için kasabaya gider. Hava durumu oldukça kötüdür. Babası gider, ancak bir daha geri dönmez. Bir zaman sonra ümitlerini kestikleri anda, eşyalarını dağda bulurlar. Karlar eridiğinde, üzerinde diş izleri bulunan çizmeleri bulurlar. Bu çizmeler, babasına aittir. Babasını kurtların parçaladığı anlaşılır.

Mehmet ve ailesi, bu duruma çok üzülürler. Uzun bir süre boyunca evde matem havası eder. Babasının ölümünden sonra Mehmet, kendini büyük bir insan gibi hisseder. Annesinin oğluna güveni son derece fazladır. Bir gece Mehmet, annesine doktor olacağına dair söz verir. Doktor olup annesine ve kardeşine bakmayı düşünür. Zamanla evlerini geçindirebilmek ve ayakta tutabilmek için hayatlarına devam ederler. Mehmet’in annesi, bu duruma çok dayanamaz ve ağır bir hastalığa yakalanır. Kısa süre içerisinde Hatice’yi ağabeyine emanet eder ve yaşama gözlerini yumar.

Koskoca evde Mehmet ve Hatice yalnız kalırlar. Bütün komşular, bu kardeşlere yardımlarını esirgemezler. Hiçbir zaman yalnız bırakmazlar. Bir gece Mehmet’in iki arkadaşı, dedeleri ve ninelerini alır gelirle

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.