Elveda Gülsarı Kısa Özeti

 ROMAN: ELVEDA GÜLSARI

ESERİN YAZAR: CENGİZ AYTMATOV

ESERİN ÖNEMİ: Kahramanı at olan nadir romanlardan olması ve Kırgızların yaşamındaki acıların buradaki karakterlerin hayatı etrafında anlatılması bakımından önemli bir romandır.

ESERİN TÜRÜ: Sosyal Politik roman

ESERİN KONUSU: Gülsarı adlı bir at ile ona bakan Tanabay’ın başından geçen acılar romanın konusunu oluşturur.


KİŞİ KADROSU:

Gülsarı: Güzel bir  attır. Soyluluk ve özgürlüğün temsilcisidir. Kırgızların sembolü olarak eserde  yer alır. Rejim nedeniyle çok acılar çekmiştir.

Tanabay: Gülsarı ile ilgilenen bakıcı kişidir.  Atıyla güzel bir bağ kurmuştur ama Gül- sarı rejim tarafından elinden alınmıştır. Devletin politikaları altında acılar çekmiş bir karakterdir.

Elveda Gülsarı Roman Özeti

Tanabay rejime sıkı sıkıya bağlı bir insan olarak göze çarpmaktadır. Tanabay yaşlanmış olan yılkı atlara bakma vazifesini de almıştır. Burada yılkıcı Turgay, Gülsarı adlı bir attan bahsetmiş ve Tanabay’dan onu iyileştirmesini istemiştir. Gülsarı isimli at özgürlüğün ve asaletin temsilcisidir. Tanabay Gülsarı’ya gözü gibi bakmaktadır. Ancak parti için Gülsarı onun elinden alınır. Gülsarı ise sürekli kaçmakta ve stepte gelmektedir. Bunun üzerine Gülsarı’ya ceza verilmiş ve iğdiş edilmiş, soyu kesilmiştir. Tanabay ise rejimle ters düşmüş ve parti rozeti elinden alınmıştır. Daha sonra rozeti tekrar ona geri verilmiştir. Tanabay ile Gülsarı roman sonunda tekrar bir araya gelirler. İkisi de acılar çekerek yaşlanmıştır. Tanabay, Gülsarı başta olmak üzere tüm sevdiklerini rejim sebebi ile kaybetmiştir.

Share:

1 yorum:

  1. kitabı okumayın iğrenç hiç bir şey anlamadım

    YanıtlaSil

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.