6.sınıf anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları testi


6.SINIF ANLATIM BİÇİMLERİ VE DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARI TESTİ

6.sınıf anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları testi,6.sınıf düşünceyi geliştirme yolları testi,6.sınıf anlatım biçimleri testi,6.sınıf türkçe testleri,

1.Senelerin  etkisiyle buruş buruş olmuş alında kalın kaş; içeri çökmüş kömür gibi kara , ateş  gibi kızgın, bıçak gibi keskin   göz,  bir burun… Sakalı hayli kırlaşmış. Boyu biraz kısa, vücudu cılızdı.
Bu  metnin  anlatımında aşağıdakilerden hangisi kullanılmıştır?
A)Açıklama                                  
B)Öyküleme
C)Betimleme                               
D)Tanımlama

Önceden , saate hiç ihtiyacım olmamıştı. Birisi saati soracak olsa hemen  cevap veriyor, genelde de  yanılmıyordum. Sonra bir gün kendime nasıl olduysa saat aldım. Hem de güzel ; en gelişmiş olanından. Bir müddet  saati soranlara, kolumdaki saati unutup yine tahmini  cevap verdim. Artık tahminlerime güvenmemeye başladım. Çünkü artık saatim  vardı ve içime yanılma korkusu girmişti.
2.Yukarıdaki metnin  anlatım tekniği aşağıdakilerden hangisidir?
A)Öyküleyici                
B)Betimleyici 
C)Tartışmacı
D)Açıklayıcı

 Derse başladığımın ilk günüydü . Okulun dış görünüşü   iç açıcı değildi. Merdivenleri kırılmış, duvarların   sıvaları  dökülmüştü. Bu   ruh haliyle sınıfa girdiğimde sıralara   göz gezdirdim. Kalbim birden   heyecanla çarptı. Arka sıraların birinde beyaz yüzlü , sarı saçlı, melek gibi   bir kız çocuğu inci gibi beyaz dişleriyle bana gülümsüyordu.
3.Bu parçanın  anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?
A)Açıklayıcı        
B)Betimleyici 
C)Öyküleyici     
D)Tartışmacı  

Sanatın bir tek   amacı vardır: Kişileri  daha iyiye, daha doğruya, daha güzele yükseltmek ve insanlarda bu yükselme isteğini uyandırmak” diye söyleyen Sabahattin Ali, kendi eserlerinde  bu amacın gerçekleşmesine çalışmıştır. Bu sebeple  Kuyucaklı Yusuf  eserinde  toplumsal bozuklukları konu edinir.
4.Yukarıdaki metinde  aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisinden yararlanılmıştır?
A)Betimleme                       
B)Öyküleme
C)Tartışma                           
D)Açıklama

Şairlik  yeteneği zamanla kaybolur mu? Kimi düşünürler bazı şairlerin  zamanla eski güçlerinin kaybolduğunu eskisi gibi eserler veremediklerini  savunuyorlar. Ben onlar gibi  düşünmüyorum. Şairlik  doğuştan gelen bir yetenektir ve bu yeteneğin zamanla gitmesi  mümkün değildir. Tam tersi  zamanla bu yetenek geliştirilir. Tecrübeler kazanan şair , birikimleriyle daha iyi  eserler oluşturur.
5.Bu metinde  aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi kullanılmıştır?
A)Betimleme                  
B)Tartışma
C)Öyküleme                    
D)Açıklama

Köyde  yalnız yaşlılar, kadınlar ve çocuklar kalmıştı. Üç  yıldır dükkânlarla, bağlarla, bahçe ve torbalarla sadece  onlar uğraşıyor, her şeyin verimi   düşünüyordu. Aylardan beri her ve kocaman bir göz olmuş, yollara dikilmişti.  
6.Bu metnin  anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Tartışmacı anlatım                   
B)Açıklayıcı  anlatım                   
C)Öyküleyici  anlatım                                     
D)Betimleyici anlatım                   

7.Toros Dağları’nın başlangıcı  ta Akdeniz’den başlar. Kıyıları döven beyaz  köpüklerden sonra zirveye  doğru yavaş yavaş yükselir. Akdeniz’in üstünde top top beyaz  bulutlar salınır. Kıyılar  düz, cilalanmış gibi   killi topraklardır. Killi toprak  kırmızı et gibidir. Bu kıyılar günlerce  içe kadar deniz kokar, tuz kokar.
Bu metinde  aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi kullanılmıştır?
A)Tartışma                   
B)Betimleme
C)Açıklama                  
D)Öyküleme

Sivas ’ta hava soğuk; insanları ise öyle sıcak ki… Gittiğiniz her mekanda  kendinizi müşteri değil misafir gibi hissediyorsunuz. Alışveriş   yapmamanız hiç önemli değil, her yerde  mutlaka ikram edilen bir fincan çay var. Çayın tadı, kokusu hala aklımızda duruyor.
8.Yukarıdaki metinde  aşağıdaki duyuların hangisinden yararlanılmamıştır?
A)Tatma                            
B)Koklama
C)Dokunma                      
D)İşitme

Sanat okulunun gayesi doğayı  akla uygun bir şekilde taklit etmektir. Klasisizme göre  sanatın üç dayanağı  vardır: Akıl, sağduyu, tabiat. Bir yapıt  güzelliğini, değerini akıldan alır. Sağduyuya dayanmayan  hiçbir anlatımın güzellik  değeri yoktur.
9.Bu metnin  anlatımında aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?
A)Açıklama                            
B)Örnekleme
C)Tartışma                             
D)Tanımlama


1452’de bu yakışıklı  hükümdar, bütün devlet yönetimi  ve donanma ile Gelibolu’dan Anadolu Hisarı’na kadar  geldi. Anadolu Hisarı’nın karşısına büyük bir kale yapmak  için lazım gelen taş, kireç, harç; usta, kalfa, amele, mühendis herkes gemilerdeydi. Fatih Sultan Mehmet , hepsini birden, bir mart sabahı karşıya geçirdi. Oradaki Bizans kuvvetleriyle  bir muharebe başladı.
10.Aşağıdakilerden hangisi paragrafın anlatım biçimidir?
A)Tartışma                      
B)Açıklama
C)Betimleme                   
D)Öyküleme



Sonbahara doğru   insanların çoluk çocuk ellerinde bir kafes, buranın tek tepesine gittiklerini görürdüm. İçim birden cız ederdi. Büyüklerin ellerinde birbirine yapışmış, pislik renginde değişik  çomaklar vardı. Bunlarla bir yemyeşil  meydanın kenarına varır, bunları küçük  ağacın altına çığırtkan kafesiyle bırakırlar, ağacın her dalına ökseleri bağlarlardı.
11.Parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?
A)Betimleme   
B)Tartışma
C)Öyküleme 
D)Açıklama                       



Cevap anahtarı
1.c
2.a
3.b
4.d
5.b
6.c
7.b
8.d
9.d
10.d
11.a


Share:

8 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.