yardımlaşma ve dayanışmayla ilgili deneme

YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA  İLE İLGİLİ  DENEME


       Yardımlaşmak en basit  tanımıyla kişinin yapamadığı işlerde birbirlerine yardımda  bulunması demektir. İnsan doğası itibarıyla toplumsal bir canlıdır. O toplum  içinde diğer insanlarla beraber  yaşar. Hal böyle olunca kişinin yapabildiği ve yapamadığı işler  meydana gelir. İnsan tek başına yapamadığı işler için diğer insanlardan  yardım ister. Aynı zamanda başkasının yapamadığı işlerde de diğer kişilere  yardımda bulunur. Bu durum insan doğasının vazgeçilemez bir ögesidir.
   Türk toplumunda yardımlaşmanın önemi  çok büyüktür. Bu ülke insanların birbirine yardım etmesi sayesinde Kurtuluş Savaşını  kazanmış ve başarıya ulaşmıştır. Yardımlaşma geleneğinin bizim toplumumuzda  yeri çok büyüktür. Özellikle kırsal  yerleşim yerlerinde imece dediğimiz insanların birbirlerine yardım ettiği değer yıllardan beri varlığını sürdürmektedir. Yurdumuzda  özellikle maddi durumu yerinde olmayan kişilere  yardım eden onlarca kurum ve kuruluş vardır.
   Dünyanın farklı  yerlerinde çok farklı doğal afetler meydana gelmekte ve bu afetlerde onlarca insan  hayatını kaybetmektedir. Yardımlaşma da zaten böyle zamanlarda  kendini gösterir. Kötü zamanlarda insanlar birbirlerine yardım ederek o kötü  günlerin daha çabuk atlatılmasını sağlarlar.
   Yardımlaşamaya çok önem veren toplumumuzda  dayanışma ve yardımlaşmayla ilgili birçok atasözü ve deyim vardır. Bunlardan  bazıları aşağıdadır:
1.     Bir elin nesi var iki elin sesi var.

2.     Yalnız taş duvar olmaz.

3.     Ağaç yaprağıyla gürler.

4.     El ele vermek

5.     Baş başa vermeyince taş yerinden oynamaz.

6.     Yalnız taş duvar olmaz.

7.     Tek çiçekle bahar gelmez.

8.     Yalnızlık Allah ‘ a mahsustur.

   Yukarıda yazdığımız  ata sözü ve deyimlerimizde  toplumumuzun  yardımlaşma ve dayanışmaya ne kadar önem verdiğinin çok iyi  bir göstergesidir. Bizler her daim  yardımlaşmalı ve diğer kişilerle  dayanışma halinde olmalıyız. İnsanların kara  zamanlarını atlatmasının en önemli yolu da budur zaten.

yardımlaşma konulu kompozisyon,yardımlaşmanın önemi kompozisyon,yardımlaşma ve dayanışmayla ilgili deneme,KOMPOZİSYON ÖRNEKLERİ,
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.