Atatürk, “Türk dili ve edebiyatına neden çok önem vermiştir?” sorusuyla ilgili bir yazı yazınız

 
ATATÜRK ÜN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATINA VERDİĞİ ÖNEM KONULU YAZI


              Gazi Mustafa Kemal Atatürk,eğitim konusunda  her alana önem verdiği gibi dil ve edebiyata da ayrı bir önem vermiştir. Bu hususta  birçok çalışma yapmıştır. 

Atatürk milli dilin korunması ve gelecek  nesillere   aktarılması doğrultusunda türlü  çalışmalar yapmış, “Türk demek dil demektir. Milliyetin çok bariz vasıflarından birisi dildir” sözünü söyleyerek , ulusumuzun  birlikteliği için Türk diline verilmesi ve zenginliğine kavuşması amacı için , bütün devlet teşkilatımızın, dikkatli, alakalı olmasını isteriz.” Lafıyla da , bu alndan  devlete düşen göreve işaret etmiştir. Aynı zamanda Türk demenin Türkçe ile aynı   olduğunu da özellikle söyledi . 

            Gazi Mustafa Kemal  Atatürk, Türk milliyetçiliğinin yerleşmesi ve sağlamlaşması hususunda  , milletin ortak dil konusunda bilgilenmesi gerektiğine de inanmış ve bu amaç için  çalışmıştır. Bu konuda  , Atatürk”ün talimatıyla; 12 Temmuz 1932″de,   sonra “Türk Dil Kurumu”  ismini  alacak olan Türk Dili Tetkik Cemiyeti kurulmuştur. Atatürk, Türk dili üzerindeki yerli ve yabancı araştırmalar a şahsen  öncülük etmiş , dönemindeki ilim  adamlarını , Türk dili üzerinde araştırmalar yapmaya teşvik etti.  Sonuçta da  Türk dilinin en eski abideleri  olan Göktürk   yazılı metinlerinin ilk 2  cildi, onun sağlığında yayımlanmış; Divanü Lügati”t-Türk, Kutadgu Bilig vb  yapıtlar  üzerinde de yine onun sağlığında çalışılmaya başlanmıştır. Tüm bunlardan yola çıkarak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Atatürk , Türk Dili ve Edebiyatının gerçek değerini bulması için birçok alana çalışma yaptı.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.