Bilim Öyküleri Tarık Uslu Kısa Özeti

 

BİLİM ÖYKÜLERİ TARIK USLU KİTABININ KISA ÖZETİ 


Bilim Öyküleri kitabının kısa özeti,Bilim Öyküleri uzun özeti,Bilim Öyküleri tarık uslu,Bilim Öyküleri kitabının konusu,Bilim Öyküleri özetini yaz,KİTAP ÖZETLERİ,

Bir Buğday Hesabı

Seneler  önce Hint ülkesinin şahı Shirma'nın canı çok sıkılır. Bu yüzden de kendisini eğlendirecek değişik bir oyun bulunmasını ister. Bunun üzerine başvezir Sissa,  satranç oyununu Shirma'ya sunar. Shirma  oyunu çok beğenir ve Sissa'yı ödüllendirmek ister. Sissa da ödül olarak satranç tahtasındaki ilk kareye bir tane buğday konmasını ve öteki  her kareye de bir önceki karenin iki katı kadar buğday konmasını söyler. Shirma başta bu ödülü küçümser lakin hesap yapılınca bu ödülü vermenin imkansız olduğunu şaşkınlıkla görür.

Evreka! Evreka!

Sirakuza Kralı Hiero, 500 gram altın ile bir kendine  taç yaptırır. Ama içi rahat etmez. Çünkü kuyumcunun altından çalıp taca başka bir madde kattığından oldukça  şüphelenir. Bunu tacı eritmeden anlamak için de Arşimet'i görevlendirir. Arşimet uzun uzun düşünür lakin işin içinden çıkamaz. Sonunda banyo yaparken hacim ile ilgili bir şeyler fark eder. Sorunu böylece çözer ve sevinçle, "Buldum! Buldum!" anlamında "Evreka! Evreka!" diye bağırır.

Kar Tanesi Adam

Wilson Bentley annesinin armağan ettiği mikroskopla hepsi birbirinden farklı olan kar tanelerinin şekillerini keşfeder. Lakin resim yeteneği olmadığı için bu kar tanelerini resimleyemez. Birkaç yıl sonra ise ailesinin hediye ettiği fotoğraf makinesiyle kar tanelerinin fotoğraflarını çekmeye başlar. Yaşamının sonuna kadar da kar tanelerine olan alakası devam eder. Bu yüzden de "Kar Tanesi Adam" olarak anılır.

 

İğnenin Deliği

Elias Howe dikiş yapan bir makine yapmaya karar verir. Çalışmalarını ortası delik iğnelerle yapar. Ama iğneler sürekli kırılır ve dikişler de çok başarısız olur. Vakti böyle geçerken bir gece rüyasında kendini vahşi bir ormandaki yerlilerin arasında bulur. Yerliler tarafından ucu delik mızrakla öldürülürken uyanır. Böylece aklına iğnenin ortasını değil de ucunu delme fikri gelir. Bu düşüncesini  uyguladığında da başarıya ulaşır.

 

Fibonacci ve Tavşanlar

Leonardo Fibonacci İtalya'da dünyaya gelmesine rağmen Kuzey Afrika'ya giderek oradaki Müslüman matematikçilerden matematik dersleri alır. Hatta epey gençken, bu bilgilerle "Liber Abaci" adlı bir kitap yazar. Lakin Fibonacci'ye ününü kazandıran bir arkadaşının sorduğu tavşan sorusu olur.
 
Share:

4 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.