Vapurları Seven Çocuk Kısa Özeti

 Vapurları Seven Çocuk Kısa Özeti


Vapurları Seven Çocuk kısa özeti,Vapurları Seven Çocuk uzun özeti,Vapurları Seven Çocuk behiç ak özeti,Vapurları Seven Çocuk oku,KİTAP ÖZETLERİ,

Fırat adlı çocuk , annesi Aysel Hanım, küçük kardeşi Emre ve kedileri Tebeşir'le yaşar. Tatillerde boğaz vapuruyla karşıya geçip balon satar. Kardeşi Emre de boğazın karşısındaki evlerinden balon satan abisini izler. Azalan balonları gördükçe abisinin nerede kaç tane balon sattığını tahmin eder.


Fıratların hayatını sürdürdüğü Hamsi Apartmanı'nın karşısında çok eski bir yalı vardır. Yalının sahibesi Meliha Hanım,   yalıda tek başına yaşar. Aile yadigarı evini çok sever. Bu evde komşularını konuk etmekten de mutluluk duyar.

Fırat da vapurları çok sever. Bu yüzden renk renk vapur maketleri yapar. Yaptığı maketleri meydanda sergiler. Mahallelinin çay içip vakit geçirdiği bu meydanın ortasında koca bir çınar ağacı bulunur. Çınar ağacının üstünde ise Hayati Bey yaşar. Tuhaf bir adam olan Hayati Bey'in, araba sileceğinden çekeceğe kadar birçok eşyası vardır. Hayati Bey bu eşyalarla meydandan geçenlere  insanlara yardım eder.

Fırat mahallesini de  çok sever. Kimi zaman Meliha Hanım'la kimi zamansa Hayati Bey'le vakit geçirir. Bazen de boğazın serin sularında yüzerek insanların denize attığı şeyleri keşfeder. Bir gün yine böyle  sularda yüzerken büyük bir dosya bulur. Dosyanın içinde minik boğaz vapurunun planlarını görünce de  havalara uçar.

Günler ilerledikçe Meliha Hanım rahatsızlanır. Bir süre çocukları, torunları ve komşularının desteğiyle yaşar. Lakin bir gün mahallelinin hiç beklemediği bir şey olur. Meliha Hanım'ın çocukları ile torunları Meliha Hanım'ın eşyalarını bir tekneye yüklerler. En sonunda Meliha Hanım  tekneye binip gider.

Meliha Hanım gittikten sonra yalı  bakımsız kalır. Bazı mahalle sakinleri de çöplerini yalının bahçesine atmaya başlar. Gün geçtikçe yalı  kötü bir duruma düşer. Bir gece ise yalıda yangın çıkar. Böylece zaten  kötü durumda olan yalı iyice harabeye döner.

Bazı insanlar yalının yıkılmasını isterler. Fırat  bu korkunç fikre üzülerek karşı çıkar. Bu günlerde Aysel Hanım, Fırat ve Emre'ye yalının düştüğü hali açıklayan bir masal anlatır. Annesinin anlattığı masal sayesinde durumu kavrayan Fırat, bir süre sonra da vapurlardan şikayetçi olan kişilerle karşılaşır.

Hem yalı hem de vapurlar hakkındaki şikayetler  artar. Bu durum Fırat'ın üzüntüsünü arttırırken mahallenin  bir biçimde değişmesine de sebep olur. Kıyıdaki  dükkanların yerini gösterişli lokantalar alır. Koca çınarın bulunduğu meydan arabalardan geçilemez hale gelir. Hayati Bey mahalleyi terk etmek zorunda kalır. Minik vapur iskeleden ayrılır , iskele bir lokantaya dönüşür.

Fırat bir gün,   Hayati Bey'le karşılaşır. Çok sevinerek birlikte vakit geçirirler. Böylece Fırat, Hayati Bey sayesinde vapur hurdalığına ve orada bulunan minik boğaz vapuruna kavuşur.

O günden sonra Fırat her gün hurdalığa gider. Her gidişinde de çeşitli vapur parçaları toplayıp eve götürür. Sonunda bir gün evlerinin salonundaki vapur parçalarını, denizden çıkan vapur planına bakarak birleştirmeye başlar. Her gün vapur parçalarını birleştirerek  vapuru tamamlar.

Vapur tamamlanınca Fırat ve ailesi vapuru evden nasıl çıkaracaklarını düşünürler lakin bir çözüm bulamazlar. Böylece Aysel Hanım çocuklarını alıp, tatil için kız kardeşini ziyaret etmeye karar verir. Bu sayede vapur yüzünden daralan evden bir süreliğine kurtulmayı, sorunu ise dönünce çözmeyi düşünür. Fakat Fırat sorunu çözmeden tatile çıkmak istemez. Bu yüzden kedileri Tebeşir'le birlikte evde kalır. Aysel Hanım ise Emre'yle birlikte uzunca bir tatile çıkar.

Aysel Hanım ile Emre eve döndüklerinde salondaki minik vapuru göremezler. Ama yalının onarıldığını ve Hayati Bey'in yeniden çınar ağacında yaşamaya başladığını görünce mahallenin neredeyse eski haline dönmüş olmasına çok sevinirler.

O sırada Fırat'ın yaptığı  vapuru da görürler. Meliha Hanım'ı ve eşyalarını getiren bu vapur mutluluklarını arttırır. Artık iyileştiği için evine geri dönen Meliha Hanım'la birlikte mahalle de eski haline döner.

Eskisi gibi mutlu hayatlarına döndükleri zaman Emre, abisine vapuru evden nasıl çıkardığını sorar. Fırat da tebeşirle vapurun parçalarını numaralandırıp söktüğünü, parçaları dışarı taşıdıktan sonra da kolayca yeniden birleştirdiğini söyler.
Share:

3 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.