80 günde devri alem kısa özeti

SEKSEN GÜNDE DEVRİ ALEM KISA ÖZETİ
Phileas Fogg adlı adam geçmişi bilinmeyen bir kişi  olarak kitabın içinde karşılaştığımız ilk insan . Dakikalara çok önem veren Bay Fogg önceki   işlerini yapan yardımcısını 2  dakika geciktiği için kovuyor.

    
   Yeni yardımcısı rahat bir iş hayali yapıp  Fogg’un yanına geliyor. O anda  Bay Fogg eski yardımcısının odasında günlük yapılacak işleri  öğrenirken, Bay Fogg’u da yakından tanıma olanağı  yakalıyoruz. Bay Fogg alışkanlıkları sıkı sıkıya bağlı, devamlı  kart oyunları oynayan ve her saniyesi  planlanmış bir kişi. Yardımcılarının da en küçük  hatalarını affetmiyor.

Arkadaşlarıyla devamlı  yaptıkları toplantılarının birinde , bir banka soygunundan sonra bir iddiaya girer . Çağın çok ilerlediği   sürprizlere rağmen 80 günde devr-i alem yapabileceği iddia   konusudur. Bay Fogg ve yardımcısı hiç zaman  kaybetmeden yola koyulurlar. Tren, fil ile  gemi sırtlarında yolculuğa başlarlar.

İlkel toplumlar, kızıldereliler ile  kültürel pek çok unsurla tanıştıkları bu serüvenlerde  soygunda şüpheli oldukları gerekçesiyle Dedektif Fix’te peşlerine gidecek. Dedektif Fix’e göre bu serüven  tamamen bir tür üst örtme ve kalpazanlıktan başka bir durum  değildir. Bay Fogg’u yakalamak için tutuklama   beklemektedir. Bay Fogg Dedektif Fix’ten habersiz yolda insanların  bir kadını kurban ettiklerini görürler. Canlarını tehlikeye atarak bu kadını kurtarırlar. Genç yaşta bir prensle evlendirilen bu kişi  kocası öldükten sonra gömülmeye çalışıldığı ve yakalanırsa öldürüleceğini onlara söyler. Bay Fogg bu kadını da kendisinin bile  tahmin edemediği bir sona doğru   alır.

Bay Fogg   her ne olursa olsun kendi alışkanlıklarından hiç taviz vermez. Bir şekilde planladığı her şey hesaplayamadığı bir nokta dışında  şaşırtıcı derecede yolunda girer. Yolun içerisinde tren soygunları ile  bir kavgada da aksiyon hiç düşmez. Dedektif Fix   mücadele etmektedir. Bay Fogg’un yardımcısını yakından öğrenmeye  çalışır. Dostluğunu kazanır. Yardımcısı başta iddiayı  kaybetmesi için öteki  kulüp arkadaşlarının ajanları olduğunu düşünür.  Dedektif Fix’in gerçek amacının  banka soyguncularının olduğunu fark eder. Düşündüğü hırsızlar ise  kendilerinden başka   değildir. Gezi macerası  birden hırsız polis kovalamacasına dönüşür. Bay Fogg   hapse düşmek üzeredir. Her şey bir yana zamanı da   daralmaktadır. Bay Fogg bu üçgeni çözebilecek midir? Yoksa bunu  kaybedecek midir?

Bay Fogg’un yardımcısı ile  yolculuk var olmak ya da bütün parasını kaybetme işidir . Kitapta geçen; etkilendiği Kali   tanrısına kurban edilen prensesten bir farkı yoktur. Yarın onun için bir başkadır. Sıkı sıkıya kurallarına bağlı rutin bir hayat yaşayan Bay Fogg gerçek sınavı   verecektir. Bay Fogg seksen günün ötesinde yaşamının kalanının kararını da bu sınav da verecektir.
 Bay Fogg Dünya’yı tanırken  bir yandan da hayatta kurallardan ötesinde unuttuğu birkaç değeri daha hatırlayacaktır.  En sonunda dünyayı turlar ve zengin bir adam olur. Sevdiği kişiyle evlenir.
Share:

2 yorum:

AŞAĞIDAKİ YORUM YAPMA BİÇİMİNİ ANONİM YAPIP YORUM YAPABİLİRİSİNİZ.YORUMLARINIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR.